Renklerin Anlamı – Mor | ♥ Oje Delisi ♥

Renklerin Anlamı – Mor

Öykü’nün  yazısında, Nilgün’ün mor renk hakkında topluca bunalımda mıyız neyiz yorumu üzerine, Öykü’nün verdiÄŸi mor depresyon rengi miymis? cevabı, beni de mor renk seven biri olarak meraklandırdı. Ä°nternetten hemen baktım. Biraz da renklerden konuÅŸalım diye, renk yazı dizisi gelsin : )

Ben koyu mor’dan daha çok lila sevdiÄŸim için, sanırım yırttım :p
Bu sene kıyafette, makyajda, ojede, koltukta, telefonda moda renk mor. 
Bunu zaten biliyoruz : ))


Mor, zenginliği, asalet, lüks ve ihtişamı çağrıştıran bir renktir. Özellikle açık tonları rahatlatıcıdır. Hayal gücünü arttırarak şevk ve ilham verir. Konsantrasyonu arttırır.
Mor rengi seven insanlar genellikle, ruhsal dünyası ön planda olan, ağır başlı ve asil ruhlu kişilerdir. Duyarlılıkları fazla olduğu için sanat dallarında başarılı olma ihtimalleri daha fazladır.
Mor renk, vücuttaki hormonları ve salgı bezlerinin çalışmasını da etkilemektedir. Özellikle sara, menenjit gibi beyin hastalıklarında tedaviyi destekler. Eklem iltihaplarına karşı faydalıdır. Ayrıca, kanı temizler ve akciğer, karaciğer, kalp ve böbreklerin çalışmasını düzenlemeye yardımcı olur.
Mor renk, kullanıldığı tona göre farklı etkiler gösterebilir. Morun açık tonları olan lavanta, leylak gibi renkler ilham verici etkileri için çalışma odalarında tercih edilebilir. Beyinsel faaliyetleri ve sanatsal düşünceyi arttıran mor, özellikle sanatçıların çalışma ortamları için uygun olabilir.
Mor renk, açık tonlarda ilham ve güven verici etki gösterirken, özellikle koyu tonlarda, mor rengin insanda meydana getirdiği asalet duygusu, bazı insanlarda küstahlık, kabalık ve hatta kavgacı bir yapıya da neden olabilecek şekilde etki gösterebilir. Hüzün, üzüntü ve depresyonu çağrıştıran etkileri de vardır. Özellikle koyu tonlarda, bilinçaltını etkileyerek insanda korkuya ve hüzne neden olabilen mor renk, belki de bu yüzden, intihar edenlerin en çok sevdiği renklerden biridir. Bu nedenle, depresyona yatkın kişilerin, ruhsal sorunu olanların, alkoliklerin ve madde bağımlılarının olduğu ortamlarda kullanılmamalıdır.
*Yazı web sitesinden alıntıdır.

facebook share twittershare

5 Responses to “Renklerin Anlamı – Mor”

  • ühühühü mor depresyonsa doÄŸuÅŸtan depresyoniÄŸim ben :((
    :)))


  • Koyu renk, açık renk diye ayırmışlar : )

    bence;

    Komple komple komple depresyondayız. :))))


  • "Madde bagimlisi" derken oje bagimlilarini da sayiyorlar mi? Oyleyse oda dekorasyonum yuzunden ben gidiciyim demek :P

    Turkuaz ne demekmis? Benim asil favorim o.


  • Bunu ayrı konu olarak yayınlamıcam. Senin için öykücüm; :)

    Turkuaz(Türk Yeşili) camgöbeği renginin hafifçe yeşil tonudur. Renk turkuaz taşının rengi sebebiyle bu ismi almıştır. Türk'ün Fransızca'daki karşılığı olan Turquoise'dan gelir.

    Bütünsel tıp döneminde turkuaz renginin hastaları sakinleştirici etkisinden yararlanılmıştır; özellikle panik atak veya maniye eğilimli hastaların tedavisinde kullanılmıştır.

    Daha hafif derecede olmak üzere önemli psikiyatri hastahaneleri de turkuaz ve maviyle yeşilin öteki tonlarını hastaları rahatlamak üzere duvarları bu renklere boyayarak kullanmaktadır.


  • Öykü: "Madde bagimlisi" derken oje bagimlilarini da sayiyorlar mi?

    valla canım normalde saymıyorlardır ama seni görseler ne yaparlar bilmiyorum :)))


Post a Comment